شاهین مردانی نژاد؛ بهمن خلدبرین؛ یوسفعلی سعادت؛ علی مرادشاهی؛ منصوره وزیرپور
دوره 19، شماره 1 ، اردیبهشت 1382، ، صفحه 15-36
چکیده
در این تحقیق با استفاده از ویژگیهای مورفولوژی و بررسی فلور ایران ، ترکیه و فلسطین گونه اسطوخودوس شناسایی گردید، این گونه با اسامی علمی Lavandula officinalis,Lavandula vera,Lavandula angustifolia شهرت دارد. بهترین روش تکثیر این گیاه با قلمه های برگدار به طول 8-5 سانتی متر از بوتههای 3-2 ساله مادری می باشد، استفاده از آکسین با غلظت ppm 5 به مدت 24 ساعت در دو هفته، ...
بیشتر
در این تحقیق با استفاده از ویژگیهای مورفولوژی و بررسی فلور ایران ، ترکیه و فلسطین گونه اسطوخودوس شناسایی گردید، این گونه با اسامی علمی Lavandula officinalis,Lavandula vera,Lavandula angustifolia شهرت دارد. بهترین روش تکثیر این گیاه با قلمه های برگدار به طول 8-5 سانتی متر از بوتههای 3-2 ساله مادری می باشد، استفاده از آکسین با غلظت ppm 5 به مدت 24 ساعت در دو هفته، ریشه زنی قلمه ها را نسبت به گروه شاهدتسریع نمود. قلمه های تیمار شده در اوایل هفته سوم و قلمه های تیمار نشده دراواخر هفته پنجم شروع به ریشهزنی کردند. تعداد 500 قلمه اسطوخودوس به روش فوق تهیه گردید، پس از سه ماه رشد و مراقبت از قلمه ها در گلخانه، قلمه های ریشه دار شده به محل اجرای طرح انتقال یافتند. اسیدیته خاک مزرعه خنثی و مقدار ازت خاک بسیار ناچیز بود، سپس مزرعه در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار کرت بندی گردید، در هر کرت 15 قلمه ریشه دار کاشته شد، سیستم آبیاری قطره ای در مزرعه تعبیه شد، مقادیر 0، 50 ،100 ، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار نیترات آمونیوم 26 درصد به صورت سرک در سه نوبت و هر نوبت به فواصل 2 ماه با محاسبه مساحت هر کرت به مزرعه اضافه گردید، پس از گذشت پنج ماه برداشت به صورت نمونه برداری تصادفی ده بوته در هر کرت انجام گرفت،ارتفاع و قطر سایه گستر بوته ها اندازه گرفته شد، بوته ها از طوقه چیده شد، سپس وزن تر آنها اندازه گیری شد، پس از ده روز وزن خشک بو ته ها یادداشت شد، بوسیله دستگاه کلونجر اسانس بوته های خشک هر تیمار استخراج گردید.نتایج نشان داد وزن تر، وزن خشک، وزن خشک برگ و ساقه ، ارتفاع، قطر سایه گستر، قطر ساقه،تعداد شاخه ها و مقدار اسانس گیاه اسطوخودوس، با افزایش نیترات آمونیوم مصرفی افزایش یافت. نتایج نشان داد بهترین رشد در تیمارKg/ha 200-150 مشاهده شد و حداکثر اسانس مربوط به تیمار200-150 کیلوگرم در هکتار نیترات آمونیوم بود،گرچه ازت مستقیماً در ترکیبات دارویی اسطوخودوس وجود ندارد اما چون ازت جزء مهمی از ملکول کلروفیل است، لذا هرچه عرضة ازت بیشتر گردد برگها بزرگتر شده وسطح کربن گیری زیادتر شده و ساخت مواد هیدروکربنه بدنبال آن منجر به افزایش محصولات این گیاه شده و از طرفی با افزایش سطح برگ تعداد کرکهای ترشح کننده اسانس این گیاه زیادتر شده و متعاقب آن مقدار اسانس استخراجی زیاد تر می گردد، البته مقدار ازت مصرفی حد آستانه ای دارد و افزایش بیش از حد کود های ازته منجر به کاهش معیارهای مذکور خواهد شد،در تیمار Kg/ha 150 بوته ها زودتر به گل نشستند بدلیل اهمیت دارویی و صنعتی بیشترگلها،توصیه می گردد مقدار مصرفی کودهای ازته Kg/ha 150 باشد.
عباس زارع زاده؛ بهمن خلدبرین؛ علی مراد شاهی؛ پرویز باباخانلو؛ هما رجائی
دوره 5، شماره 1 ، اردیبهشت 1379، ، صفحه 61-112
چکیده
اثرات شش سطح کود ازته (اوره) بر عملکرد محصول و تغییرات مقدار کل آلکالوئیدهای موجود در اندامهای مختلف گیاه P.alkekengi در ایستگاه تحقیقات گیاهان دارویی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان یزد مورد مطالعه قرار گرفت. طرح آزمایشی فوق طرح بلوک کامل تصادفی با شش تیمار کود ازته به میزان و (بدون مصرف کود) شاهد =0 کود ازته در سه N و N50=50kg/ha و N100=100kg/ha و N150=150kg/ha و N200=200kg/ha وN250=250kg/ha تکرار ...
بیشتر
اثرات شش سطح کود ازته (اوره) بر عملکرد محصول و تغییرات مقدار کل آلکالوئیدهای موجود در اندامهای مختلف گیاه P.alkekengi در ایستگاه تحقیقات گیاهان دارویی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان یزد مورد مطالعه قرار گرفت. طرح آزمایشی فوق طرح بلوک کامل تصادفی با شش تیمار کود ازته به میزان و (بدون مصرف کود) شاهد =0 کود ازته در سه N و N50=50kg/ha و N100=100kg/ha و N150=150kg/ha و N200=200kg/ha وN250=250kg/ha تکرار بود. هدف از این پژوهش انتخاب میزان مصرف بهینه کود ازته جهت بالاترین عملکرد محصول و بیشترین میزان تولید کل الکالوئیدها در اندامهای مختلف گیاه بوده است. نتایج نشان میدهد که تولید برگ، ساقه، ریشه و محصول (بیوماس) و همچنین اندازه تاج پوشش، ارتفاع ساقه و گسترش ریشه با افزودن کود ازته به خاک، افزایش نشان میدهد و حداکثر میزان عملکرد آنها مربوط به تیمار 150 و حداکثر اندازه ارتفاع ساقه مربوط به تیمار 100 کیلوگرم کود ازته در هکتار می باشد. با توجه به این که از نظر مقایسه میانگین ها بین تیمارهای 100 و 150 کیلوگرم در هکتار کود ازته از نظر آماری تفاوت معنی داری (a=0.01) وجود ندارد، می توان نتیجه گرفت که بیشترین عملکردمحصول و عوامل اندازه گیری شده با مصرف 150 کیلوگرم در هکتار کود ازته حاصل می شود. پس از تولید حداکثر محصول، مصرف بیشتر کود ازته اثرات منفی بر عملکرد گیاهان داشت. - میزان الکالوئیدهای تام در برگ، میوه و ریشه به روش (Yanevan) اندازه گیری گردید و نتایج نشان داد که افزودن کود ازته به خاک باعث افزایش میزان الکالوئیدها در اندامهای برگ، میوه و ریشه می شود و حداکثر میزان آن به ترتیب مربوط به میانگین تیمارهای 100 و 150 و 200 کیلوگرم در هکتار کود ازته می باشد و با توجه به این که ازنظر مقایسه بین میانگین الکالوئیدهای تولید شده در برگ و ریشه، به ترتیب در تیمارهای (100، 150) و (200 و 150) کیلوگرم در هکتار تفاوت معنی دار (a=0.01) وجود ندارد میتوان نتیجه گرفت که بیشترین میزان الکالوئیدهای تولید شده در مجموع با مصرف 150 کیلوگرم در هکتار کود ازته حاصل می شود. در مورد گسترش ریشه در خاک با افزایش میزان کود به خاک از نظر آماری تفاوت معنی داری بین میانگینها وجود ندارد، در حالیکه با افزایش میزان کود به خاک عمق ریشه کاهش می یابد و بیشترین مقدار مربوط به شاهد می باشد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که کود ازته بطور عمده باعث افزایش رشد اندامهای هوایی در گیاه می شود و کمتر روی رشد ریشه تاثیر دارد.